Pa&Pu (Goodbye & Goodluck)

Expoziție de pictură în limba română

Galeria Pygmalion, Casa Artelor
Augustin Pacha, nr. 8, Timişoara
21 aprilie – 3 mai 2016

Pa și pu spui când fugi dintr-un acasă parțial imaginar (în cazul meu Eforie-Sud și Timișoara), la început de nouă eră a explorărilor spațiale, chiar spre Marte. “Pa & Pu (Goodbye & Good Luck)” este un proiect în două acte și pentru că galeria Pygmalion e bicamerală. Se compune din două serii de picturi/desene și două obiecte, toate expuse simplu, ordonat, firesc. Se recomandă să vă luați ochelarii de citit, unde e cazul – imaginați-vă un fel de bandă desenată supradimensionată, narativă la propriu și la figurat.

Un pic mai exact, despre Pa (Goodbye), ansamblul din prima sală:
Acasă e locul unde Pa, o specie de kryptorilă autohtonă în costumație estivală, distribuie nostalgie pentru că rostopasca s-a terminat. Acasă poate fi și la Eforie-Sud vara, când e plin de marțieni, nu toți verzi (ca să vezi). Erau și mai demult, doar Eforie a fost prima stațiune românească la Marea Neagră. Mulți au fost balerini la teatrul de revistă Fantasio, o experiență escapistă pe gustul tuturor. Acasă era și Johnny Weissmuller care a fugit în junglă, că așa era pe vremea aia.

În linii mari, despre Pu (Good Luck), a doua sală:
Pu este pisica neagră administratoare a întregii rezerve de noroc ce asigură succesul misiunii pe Marte. Noroc și zacuscă, așa cum reiese din una dintre cele şapte secţiuni ale navei spațiale. O nouă referință la fuga de acasă se vede şi în prima, unde, pe soclul statuii lui Jean Constantin și Gelu Manolache este inscripționat “Unde se duc muștele iarna?” imediat sub “Marte în patru ani și jumătate”, un slogan pentru zilele noastre și ale urmașilor noștri.

În concluzie:
Pa & Pu (Goodbye & Good Luck) este un proiect vizual despre nostalgie şi speranţă realizat într-o tehnică foarte mixtă (acuarelă, acrylic, creion colorat şi text) în mare parte pe hârtie de bumbac, plexi şi panou LED, care arată oarecum a bandă desenată, dar nu e.

Eu picteaz și desenez în limbile română și engleză, în funcție de proiect. Sunt absolventă a Facultății de Arte și Design (Grafică) și a masteratului de Creative Writing al Facultății de Litere și Teologie, ceea ce explică enunțul anterior. Un proiect bilingv a fost și cel din 2015 The Absolute Pig and the Healing Map of Circus 3000 de la Karlsruhe (Germi) construit în jurul unui personaj mesianic – porcul absolut – ce folosește o hartă-panaceu pe post de plasture pentru a vindeca trauma din vechiul abator reconvertit azi în centru cultural. În acest scop au fost editate și două fanzine, cu două povești distincte, în limbile română și engleză. Alături de Livia Coloji şi Răzvan Cornici, sunt unul dintre artiştii de la Balamuc.

Suport tehnic: Balamuc, Plan Zero, Noemi Hugel.